Franchise Autoverzekering 🚗 | Prijs Berekenen | Seraphin.be
Seraphin
Een offerte verkrijgen

Wat is een Franchise voor een Autoverzekering ?

 • check-circle
  Alles over de Franchise van een Autoverzekering
 • check-circle
  Bereken je Autoverzekering in 1 minuut

98%van onze klanten beveelt
ons aan na een schadegeval.

Wil je weten wat een Franchise is ? Seraphin legt het uit. 📊 Bereken de Premie van je Autoverzekering en Vergelijk tussen verschillende Verzekeraars

Kom je tijdens je zoektocht naar een autoverzekering vaak het woord franchise en vrijstelling tegen? Dit is een belangrijke term in de autoverzekering. Seraphin legt het uit. Een franchise is een bedrag dat je altijd zal moeten betalen voordat een autoverzekering tussenkomt. Echter is de franchise niet van toepassing op elke waarborg. Meestal wordt ze enkel toegepast op een omnium.

Wil je weten wat de franchise is voor jouw omniumverzekering? Maak een simulatie met Seraphin en vergelijk je autoverzekering.

Franchise Autoverzekering: Wat zijn de waarborgen ?

Om je meer uitleg te geven over de franchise leggen we eerst de waarborgen uit van een autoverzekering. In het algemeen zijn er 5 verschillende waarborgen:

 • De burgerlijke aansprakelijkheid
 • De rechtsbijstand
 • De bestuurdersverzekering
 • De omnium
 • De bijstand

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen is er enkel een franchise van toepassing als je een omniumverzekering afsluit voor je auto.

Wat is de Omnium Autoverzekering ?

De omnium is een waarborg voor de materiële schade aan je eigen auto. In het algemeen bieden verzekeringsmaatschappijen 2 formules aan: De mini-omnium en de full omnium. Hieronder vind je een vergelijkende tabel voor de verschillen tussen de twee formules

Waarborg Mini omnium Full omnium
Diefstal Ja Ja
Brand Ja Ja
Natuurrampen Ja Ja
Botsing met een dier Ja Ja
Glasbreuk Ja Ja
schade na een ongeval in fout NEEN Ja

De full omnium komt dus ook tussen voor de schade aan je auto die je zelf veroorzaakt of waarvoor niemand aansprakelijk gesteld kan worden (vluchtmisdrijf, vandalisme).

Wat is de Franchise van een Autoverzekering ?

Zoals eerder vermeld is de franchise enkel van toepassing op een omnium. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen is dit enkel voor een full omnium. Andere verzekeraars rekenen voor beide formules een franchise aan. De prijs van een franchise kan variëren tussen de 300€ tot 1200€.

Er bestaan ook verschillende formules voor een franchise:

 • Een vast bedrag: Dit is de meest voorkomende franchise. Hierbij wordt vooraf een vast bedrag afgesproken dat je moet betalen voor elk schadegeval. Stel je hebt een franchise die vastligt op 200€. Je hebt een ongeval en de herstellingskosten lopen op tot 1000€. In dit geval zal jij 200€ moeten betalen voor de herstelling en zal de verzekeringsmaatschappij de overige 800€ dekken.
 • Een percentage: Sommige verzekeraars werken ook met een franchise gebaseerd op een percentage. Hierbij wordt geen vast bedrag afgesproken maar een vast percentage van de herstellingskosten. Stel je hebt een franchise van 10%. Na een ongeval lopen de herstellingskosten op tot 1000€. In dit geval zal jij 100€ moeten betalen en zal de verzekeringsmaatschappij de overige 900€ dekken.
 • De Engelse franchise: Deze franchise is een vooraf bepaalde grens. Als de herstellingskosten boven de grens liggen, hoef jij niks te betalen. Als ze onder de grens liggen, zal jij de volledige herstelling moeten betalen. Stel je hebt een franchise van 500€. Je hebt een ongeval en de schade loopt op tot 1000€. In dit geval zal jij niets moeten betalen en neemt de verzekeringsmaatschappij de kosten voor zijn rekening. Maar niet veel later heb je een gebroken spiegel. Deze herstellingskost is 250€. In dit geval zal de verzekeringsmaatschappij niet tussenkomen en zal jij de volledige herstellingskost moeten betalen.

Franchise Autoverzekering: Hoe moet ik mijn Autoverzekering vergelijken ?

Bij Seraphin raden we altijd aan eerst de waarborgen te vergelijken. Het is immers belangrijk dat de autoverzekering de juiste risico's dekt. Daarnaast speelt de premie natuurlijk een grootte rol maar ook de franchise. Het kan zijn dat je een heel goedkope autoverzekering vindt maar de franchise ligt dan soms veel te hoog. Als je een autoverzekering vergelijkt is het van groot belang deze drie zaken te vergelijken. Zo vind je de beste autoverzekering aan de beste prijs.

_Wil je een simulatie maken voor jouw autoverzekering en de verschillende aanbiedingen op de markt vergelijken? _

 

Het bedrag van de franchise kan een belangrijke rol spelen in je keuze voor een autoverzekering. Vergelijke niet enkel de prijs maar ook de franchise en de waarborgen van een autoverzekering.

Auteur van het artikel:

Tanguy Bocquet
Tanguy Bocquet

Verzekeringsexpert bij Seraphin

Getuigenissen

Al meer dan 7000 tevreden klanten

Uitsekend - 4.4 op 5

Google

98% van onze klanten beveelt ons aan na een schadegeval.

Alle beoordelingen

Seraphin

Zeer reactieve maatschappij, snelle behandeling van de dossiers. Ik verplaats me enkel met een motor. Ik beveel deze verzekeringsmaatschappij sterk aan. Zeer tevreden van hun diensten. Bedankt aan alle medewerkers !

Agathe P.
Viktor
Metselaar