Seraphin
Vraag een offerte

Hoe kan ik mijn Autoverzekering Opzeggen?

 • check-circle
  Een Autoverzekering Opzeggen
 • check-circle
  Vind een Nieuwe Autoverzekering in 1 minuut!

98%van onze klanten beveelt
ons aan na een schadegeval.

Wil je van Autoverzekering Veranderen of een Autoverzekering Opzeggen ? Seraphin legt je uit hoe je een Verzekering opzegt 📝

Een autoverzekering opzeggen kan soms ingewikkeld lijken als je niet alle informatie hebt. Je moet een bepaald aantal stappen volgen om deze op te zeggen. Wij leggen ze uit in dit artikel.

In België moet elke auto die ingeschreven staat bij de DIV in het bezit zijn van een autoverzekering. Als je een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten, kan je met Seraphin eenvoudig en snel een simulatie maken voor je autoverzekering.

De duur van een Verzekeringscontract en de Opzegging van een Autoverzekering

Het verzekeringscontract voor een auto is geldig voor één jaar. Dit zal zich elk jaar stilzwijgend verlengen. Je hoeft dus niets te doen om je verzekeringscontract te vernieuwen. Maar elk jaar is het ook mogelijk je verzekeringscontract op te zeggen. Hiervoor moet je drie stappen volgen:

Een Autoverzekering Opzeggen in 3 stappen

Hieronder vind je de drie stappen die je moet volgen om een autoverzekering op te zeggen:

Verwittig de verzekeraar: Als je van plan bent je autoverzekering op te zeggen, moet je de verzekeraar op de hoogte brengen (De verzekeraar en niet de verzekeringsmakelaar). Dit moet drie maanden voor de verlengdatum van het contract gebeuren. Deze datum kan je terug vinden op het verzekeringscontract. Bijvoorbeeld als je verzekeringscontract zich vernieuwt op 29 juni 2021 dan moet je voor 29 maart 2021 je verzekeraar op de hoogte brengen om het verzekeringscontract op te zeggen.

Stuur een opzegbrief naar de verzekeraar:

Een opzeggingsbrief of opzegbrief is de officiële mededeling dat je een verzekeringscontract wenst op te zeggen. Je kan deze op sturen als aangetekende zending naar de verzekeraar. Zo heb je een bewijs dat je deze brief gestuurd hebt. De opzegbrief moet volgende gegevens bevatten:

 • De datum en plaats
 • Je naam en je volledig adres
 • De naam van de verzekeringsmaatschappij
 • De wens je verzekering op te zeggen
 • Het contractnummer
 • De verzekering die je wilt opzeggen
 • Een handtekening met de datum

Sluit een nieuwe autoverzekering af: In België is een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor elke auto. Ook als je niet met de auto rijdt. Het is dus belangrijk altijd verzekerd te zijn.

Bij Seraphin helpen wij je met het opzeggen van je huidige autoverzekering. Wacht dus niet te lang en wordt klant bij Seraphin.

Uitzonderingen als je een Autoverzekering wilt Opzeggen

Een verzekeringscontract sluit je in principe af voor 1 jaar. Er zijn echter bepaalde gevallen waarin je sneller een autoverzekering kan opzeggen:

 • Binnen de 14 dagen na het tekenen van het verzekeringscontract. In België heb je een herroepingsrecht voor 14 dagen na de aankoop van een product. Je hoeft hiervoor geen reden te geven noch een extra kost te betalen.
 • Als je verzekeraar de premie of de algemene voorwaarden wijzigt, kan je tot 1 maand na de vernieuwingsdatum van je contract, de autoverzekering opzeggen.
 • Na een schadegeval of een ongeval (of je nu in fout bent of niet) heb je het recht je autoverzekering op te zeggen tot 1 maand hierna.
 • Als je risicoprofiel daalt. Dit kan bijvoorbeeld als je een nieuwe auto hebt met een lager risico of als je niet meer voor professionele doeleinden met de auto rijdt. Bespreek dit met je verzekeraar. Als er binnen de maand geen oplossing wordt gevonden, kan je het verzekeringscontract opzeggen.

Als je twijfelt, contacteer dan je verzekeringsmaatschappij over het opzeggen van je verzekeringscontract en vergeet geen nieuwe autoverzekering af te sluiten! Maak een simulatie bij Seraphin en vind eenvoudig en snel een goedkope autoverzekering.

 

Als je een autoverzekering wilt opzeggen, moet je dit doen 3 maanden voor de vernieuwing van je verzekeringscontract. Laat dit weten aan je verzekeraar en stuur een opzegbrief. Vergeet geen nieuwe autoverzekering af te sluiten!

Auteur van het artikel:

Andreas Stryckers
Andreas Stryckers

Verzekeringsexpert

Getuigenissen

Al meer dan 7000 tevreden klanten

Uitstekend - 4.4 op 5

Google

98% van onze klanten beveelt ons aan na een schadegeval.

Alle beoordelingen

Seraphin

Samuel is een makelaar die eenvoudig en duidelijk alles uitlegt. Zijn werk is professioneel en zeer reactief. Ik ben zeer tevreden. Het online platform is intuïtief.

Agathe P.
Lary
Elektricien