Autoverzekering Stopzetten 🚗 | Alle Informatie | Seraphin.be
Seraphin
Een offerte verkrijgen

Hoe kan ik een Autoverzekering Stopzetten ?

 • check-circle
  Een Autoverzekering Opzeggen
 • check-circle
  Bereken je Autoverzekering

98%van onze klanten beveelt
ons aan na een schadegeval.

🛑 Wil je een Autoverzekering Opzeggen? Seraphin legt uit. Vind alle informatie over het stopzetten, opzeggen of opschorten van een Autoverzekering

Heb je jouw auto verkocht? Of wil je de autoverzekering stopzetten om een nieuwe autoverzekering af te sluiten? Seraphin legt in dit artikel uit hoe je een autoverzekering kan opzeggen, onder welke voorwaarden je een autoverzekering vroeger kan stopzetten en je recht tot herroeping.

Let op! Elke auto in België moet in het bezit zijn van een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, ook als de auto stilstaat. Als je van autoverzekering wilt veranderen kan je met Seraphin een simulatie maken voor een nieuwe autoverzekering.

Een Autoverzekering Stopzetten in 3 stappen

Een autoverzekering is in principe geldig voor 1 jaar. Dit verlengt zich elk jaar stilzwijgende zodat je niet per ongeluk zonder verzekering met de auto rijdt. Wij leggen je in drie stappen uit hoe je een autoverzekering kan opzeggen

 1. De verzekeraar op de hoogte brengen.__ Als je een autoverzekering wilt opzeggen, moet je de verzekeraar 3 maanden voor de vernieuwingsdatum van het contract melden dat je de autoverzekering wilt stopzetten. Bijvoorbeeld je hebt een autoverzekering dat je hebt afgesloten op 1 juni 2020. Als je deze verzekering wilt opzeggen dien je voor 1 maart 2021 je verzekeraar op de hoogte te brengen.

 2. Schrijf een opzeggingsbrief. De opzeggingsbrief is een officiële document waarmee je de verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengt dat je een autoverzekering wilt opzeggen. Deze kan je best per aangetekende zending naar de verzekeringsmaatschappij opsturen zodat je een ontvangstbewijs hebt van deze brief. Ze moet de volgende gegevens bevatten:

 • Datum en plaats
 • Je naam en volledig adres
 • De naam van je verzekeringsmaatschappij
 • Je wens de verzekering op te zeggen
 • Het contractnummer van je verzekering
 • Het type verzekering dat je wilt opzeggen
 • Jouw gedateerde handtekening

3.Een nieuwe autoverzekering afsluiten. Elke auto die ingeschreven staat bij de DIV of die de openbare weg opgaat is verplicht in het bezit te zijn van een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. Ook al rijd je niet met deze auto. Het is dus van belang een nieuwe autoverzekering af te sluiten zodat je altijd gedekt bent door een autoverzekering. Met Seraphin kan je opzoek gaan naar een autoverzekering die bij je past.

Uitzonderingen om een Autoverzekering stop te zetten

Er zijn enkele situaties waarin het mogelijk is je verzekeringscontract sneller op te zeggen. Hierbij hoef je geen jaar te wachten:

 • Binnen de 14 dagen van het afsluiten van het verzekeringscontract. Dit is het herroepingsrecht van de klant
 • Als de verzekeraar de verzekeringspremie of de algemene voorwaarden wijzigt, kan je het verzekeringscontract opzeggen binnen de maand.
 • Na een ongeval of schade. Of je nu in fout bent of niet. Je kan tot 1 maand na het schadegeval het verzekeringscontract opzeggen.
 • Als risico tot ongeval vermindert: Je koopt een nieuwe (en veiligere) auto, je rijdt niet meer voor professionele doeleinden, enz.

Een autoverzekering opschorten

Stel je verkoopt je auto, maar je gaat pas binnen twee maanden een nieuwe auto kopen. En je wilt je autoverzekering stopzetten. Er zijn enkele verzekeringsmaatschappijen die toelaten je autoverzekering op te schorten. Echter laten de meeste verzekeringsmaatschappijen dit niet toe. In dit geval verwacht de verzekeraar ook dat je de nummerplaten naar de verzekeringsmaatschappij opstuurt gedurende de periode van de opschorting. Als je meer informatie wilt in verband met het opschorten van een verzekeringscontract, kan je een van onze verzekeringsadviseurs contacteren op 02 808 11 78 of [email protected]

Een Autoverzekering Stopzetten: Het Herroepingsrecht

Bij elke aankoop op afstand heb je in België 14 dagen herroepingsrecht. Voor elke verzekering van langer dan 30 dagen heb je in België recht op je beslissing terug te komen tot 14 dagen na het afsluiten van de verzekering. Deze 14 dagen starten de dag waarop de verzekeringsmaatschappij je aanvraag voor een autoverzekering ontvangen heeft. Je hoeft hiervoor geen reden te geven. De verzekeringsmaatschappij zal zodra ze het bericht ontvangt de autoverzekering opzeggen. Voor elke verzekering van minder dan 30 dagen zoals een bagage verzekering kan je geen gebruik maken van dit herroepingsrecht.

Omgekeerd heeft een verzekeringsmaatschappij ook het recht een verzekeringscontract op te zeggen. Echter in deze situatie dient de verzekeraar je op de hoogte te stellen 8 dagen voor het opzeggen van het verzekeringscontract.

Hoe kan ik een autoverzekering stopzetten met herroepingsrecht ?

Een autoverzekering opzetten door gebruik te maken van het herroepingsrecht verschilt niet met het algemeen stopzetten van een verzekeringscontract. Je stelt je verzekeringsmakelaar of de verzekeringsmaatschappij op de hoogte en je schrijft een opzeggingsbrief waarin je verklaart je verzekering op te zeggen door gebruik te maken van je herroepingsrecht.

 

Een verzekering stopzetten is ingewikkelder dan het lijkt. Het is belangrijk je verzekeraar 3 maanden voor de vernieuwingsdatum van het contract te verwittigen. __Let op__: Zorg ervoor dat je auto altijd verzekerd is, ook al gebruik je de auto niet!

Auteur van het artikel:

Andreas Stryckers
Andreas Stryckers

Verzekeringsexpert

Getuigenissen

Al meer dan 7000 tevreden klanten

Uitsekend - 4.4 op 5

Google

98% van onze klanten beveelt ons aan na een schadegeval.

Alle beoordelingen

Seraphin

De prijzen, de reactiviteit en de sympathie zijn een plus punt 👍

Agathe P.
Peter
Metselaar