De Verplichte Brandverzekering voor een Huurder | Seraphin
Seraphin
Een offerte verkrijgen

Is de Brandverzekering voor een Huurder Verplicht?

 • check-circle
  Alles over de Brandverzekering voor een Huurder
 • check-circle
  Bereken je Brandverzekering in enkele klikken

98%van onze klanten beveelt
ons aan na een schadegeval.

Wil je weten of de Brandverzekering Verplicht is 🧯? Een wat dekt nu deze Brandverzekering? Seraphin legt het uit!

Wil je weten wat de verplichte brandverzekering voor een huurder is? Seraphin legt de brandverzekering uit en geeft je meer informatie over de verplichting.

Wil je meer informatie over de prijs van je brandverzekering? Maak een simulatie met Seraphin en kom meer te weten!

Wie is Verplicht een Brandverzekering af te sluiten?

Als eigenaar die in de woning woont ben je niet verplicht een brandverzekering af te sluiten. Als huurder of verhuurder is dit afhankelijk van de regio waarin de woning zich bevindt:

Regio Verzekering Huurder Verzekering Verhuurder
Vlaanderen Verplicht Verplicht
Wallonië Verplicht Niet verplicht
Brussel Niet verplicht Niet verplicht

Als huurder ben je dus verplicht in Vlaanderen en Wallonië een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In Brussel is dit nog niet verplicht. Wel kan de verhuurder vragen aan de huurder om een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Als je een woning koopt met een lening, kan de bank je ook verplichten een brandverzekering af te sluiten. Dit zorgt ervoor dat je de lening kan terugbetalen als je de woning verliest in een brand.

Wat is de Verplichte Brandverzekering voor een Huurder?

De verplichte brandverzekering voor een huurder is een verzekering voor de huurdersaansprakelijkheid. Als je een woning huurt, dien je die in dezelfde staat terug te geven op het einde van de huurperiode. Het kan gebeuren dat je onvrijwillige materiële schade veroorzaakt aan een huurwoning. Om te vermijden dat de huurder niet te diepe schulden aangaat en om er voor te zorgen dat de eigenaar op de juiste manier vergoed wordt, heeft men de brandverzekering voor een huurder verplicht in Vlaanderen en Wallonië.

De huurdersaansprakelijkheid komt tussen voor de onvrijwillige materiële schade aan de woning door brand, water, storm, bliksem, enz.

De optionele waarborgen van de Verplichte Brandverzekering voor huurders

Met de huurdersaansprakelijkheid ben je wettelijk in orde. Maar je kan er voor kiezen om je bescherming verder uit te breiden met enkele optionele waarborgen. Zo kan je kiezen uit:

 • Diefstal: Als er wordt ingebroken, zal de verzekeringsmaatschappij tussenkomen voor de gestolen goederen. Je kan zelf kiezen voor welk bedrag je de goederen verzekert.
 • Rechtsbijstand: De rechtsbijstand zal jouw belangen verdedigen. Je kan er voor kiezen om een eenvoudige rechtsbijstand af te sluiten of een uitgebreidere rechtsbijstand. De eenvoudige rechtsbijstand zal tussenkomen voor je verdediging in geval van een geschil. Met de uitgebreide rechtsbijstand kan je ook de huisbaas aanklagen in geval van een geschil.
 • Inboedel: De huurdersaansprakelijkheid komt tussen voor de schade aan het gebouw. Met de inboedelverzekering kan je deze tussenkomst verder uitbreiden naar de inhoud van je woning. De verzekeringsmaatschappij zal na schade ook tussenkomen voor meubels, kleding, Tv, enz.

Wat is de Prijs van de Verplichte Brandverzekering voor een Huurder?

De prijs is afhankelijk van verschillende factoren. In het algemeen is de brandverzekering voor een huurder goedkoop voor het bedrag waarvoor je verzekerd wordt. Hieronder vind je een tabel met enkele voorbeelden:

Verzekeraar Huurdersaansprakelijkheid Diefstal + inboedel Rechtsbijstand
AXA 79 € 49 € 19€
Vivium 87 € 43 € 17 €
Baloise 86 € 77 € 109 €
Generali 129 € 43 € 20€

De simulatie werd gemaakt voor een appartement van 70m² in Etterbeek met 1 kamer, een badkamer en een living.

Wat bepaalt de Prijs van de Verplichte Brandverzekering voor een Huurder?

De tabel hierboven is een voorbeeld om je een idee te geven van de huurdersaansprakelijkheidsverzekering. Maar wat bepaalt nu de prijs van je brandverzekering? Om de premie te berekenen houdt de verzekeringsmaatschappij rekening met de volgende factoren

 • De ligging van de woonplaats: Het risico is afhankelijk van je de plaats waar de woning staat.
 • De opbouw van de woning: Hoeveel kamers, badkamers, enz.
 • Andere onderdelen aan de woning: Een garage, een zolder, een zwembad, een tuin, enz.
 • De optionele waarborgen die je wilt afsluiten.

Wil je een nauwkeurige berekening van jouw brandverzekering? Maak een simulatie en ontdek jouw prijs!

 

Elke huurder in Vlaanderen en Wallonië is verplicht een brandverzekering af te sluiten. Met Seraphin kan je niet enkel opzoek gaan naar de juiste brandverzekering voor je huurwoning maar ook genieten van het onafhankelijk advies van een verzekeringsmakelaar!

Auteur van het artikel:

Tanguy Bocquet
Tanguy Bocquet

Verzekeringsexpert bij Seraphin

Getuigenissen

Al meer dan 7000 tevreden klanten

Uitsekend - 4.4 op 5

Google

98% van onze klanten beveelt ons aan na een schadegeval.

Alle beoordelingen

Seraphin

Fantastisch om online een verzekering af te sluiten, een van de beste verzekeringen omdat ze onafhankelijk zijn ! En de dekkingen die ze aanbieden blijven toenemen. Ze worden steeds belangrijker! Blijf zo voort doen!

Agathe P.
Niels
Advocaat