Brandverzekering Inboedel 🛋️ | Prijs Berekenen | Seraphin.be
Seraphin
Een offerte verkrijgen

De Brandverzekering: Wat is de Inboedel Verzekering?

 • check-circle
  Alles over de Brandverzekering
 • check-circle
  Vind je Inboedel Verzekering

98%van onze klanten beveelt
ons aan na een schadegeval.

Op zoek naar een Inboedel Verzekering? Seraphin legt uit. 🆓 Krijg een Gratis offerte in minder dan 5 minuten met Seraphin!

Ben je op zoek naar de juiste brandverzekering en weet je niet of je de inboedel moet verzekeren? Seraphin legt je de verschillende waarborgen van een brandverzekering uit.

Wil je weten wat de prijs is van een brandverzekering met inboedel? Maak een simulatie met Seraphin en vind de juiste brandverzekering.

Wat is een Brandverzekering met Inboedel?

De inboedelverzekering is een optionele waarborg van de brandverzekering die je meubels beschermt. De brandverzekering met inboedel is dus niet verplicht. De brandverzekering zelf is wel verplicht voor huurders in Vlaanderen en Wallonië.

Met de brandverzekering kan je het gebouw dekken, maar je meubels en de volledige inboedel is niet verzekerd. Hiervoor kan je een inboedelverzekering afsluiten.

Met de inboedelverzekering is de inhoud van je woning beschermd tegen de schade veroorzaakt door brand, explosie, implosie, natuurkrachten, overstroming, waterschade, terreurdaden, enz.

Als je meubels van waarde bezit zoals antieke kasten of zetels of je wilt de inhoud van je kasten beschermen. Dan moet je een inboedelverzekering afsluiten. In functie van je verzekeringscontract kan je er ook voor kiezen kunstwerken, juwelen en andere waardevolle zaken te beschermen.

De Brandverzekering: Wat is de Inboedelverzekering voor een Huurder?

Als huurder is het in Vlaanderen en Wallonië verplicht een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Je kan in je verzekeringscontract ook de optionele waarborg inboedel afsluiten. Daarmee bescherm je de inboedel van je woning.

De Brandverzekering: Wat is de Inboedelverzekering voor een Eigenaar?

Als eigenaar is het als eerste belangrijk je gebouw te verzekeren. Hierbij kan je ook de combinatie maken van een inboedel-en brandverzekering. De prijs zal lichtjes verhogen maar je bent in dit geval ook gedekt voor de schade aan de inhoud van je woning.

 

Let op: Controleer regelmatig of de waarde van je inboedel overeenkomt met de verzekerde waarde van je verzekeringscontract. Na verloop van tijd kan de waarden van objecten in je huis toenemen. Dit kan er voor zorgen dat de waarde van al deze objecten de verzekerde waarde van de verzekering overstijgt.

Voor hoeveel Dekt een Inboedelverzekering in België?

De prijs van een inboedelverzekering in België kan op verschillende manieren berekend worden:

 • Een globaal bedrag: De waarde van de inboedel wordt verzekerd met een globaal bedrag. Hierbij is het belangrijk dat je de inboedel goed kan schatten. Let erop dat je geen waarde objecten vergeet op te nemen in dit bedrag.
 • Een percentage: Het is ook mogelijk de waarde van je inboedel te laten schatten op een percentage van de waarde van het gebouw (bv. 30% van de waarde van het gebouw).
 • Een bedrag per stuk: Hierbij wordt een bedrag bepaalt per item dat je wilt verzekeren. Daarnaast is er ook een maximumbedrag waarvoor de verzekering tussenkomt. Als deze items en bedragen worden vermeld in je verzekeringscontract.
 • Een maximumbedrag: Hierbij wordt een maximumbedrag bepaalt per object.

Hoe wordt de Waarde van de Inboedel Berekend door mijn Brandverzekering?

Om de schadevergoeding te berekenen maken de verzekeringsmaatschappijen gebruik van de nieuw waarde van de inboedel. Echter als de inhoud als verouderd wordt geschat zal de waarde dalen.

 

Let op: De inboedelverzekering komt niet tussen voor elektronische apparaten en objecten, juwelen en meubels of objecten van waarde. Als je deze items ook wilt beschermen, moet je dit op voorhand vermelden bij je verzekeraar en mee laten opnemen in het verzekeringscontract.

Is de inhoud van mijn diepvriezer gedekt in geval van stroomstoring?

De inhoud van je diepvries kan snel verloren gaan door het uitvallen van de stroom. De meeste verzekeringsmaatschappijen dekken ook de kosten van de voeding die je moet weggooien door het uitvallen van de diepvries of de koelkast. Hiervoor moet je enkel een bewijs voorzien dat de oorzaak van de schade voortkomt uit een stroomstoornis.

Is mijn auto ook beschermd door de Inboedel Brandverzekering?

De meeste verzekeringscontracten dekken geen auto die in de garage staat. Hiervoor kan je best een omniumverzekering afsluiten voor je auto.

Er zijn enkele verzekeringsmaatschappijen die een optie voorzien om de inhoud van je garage ook te dekken. Bijvoorbeeld AXA voorziet een optie waarbij de vernoemde auto's ook gedekt zijn met een omnium als er schade is door brand aan de auto.

De Brandverzekering: Is mijn Inboedel ook Beschermd als ik in een risico gebied woon?

De verzekeringsmaatschappij zal je inboedel ook beschermen als je in een risico gebied woont voor overstromingen. Echter zal de premie mogelijk verhoogd zijn als je huis na 2008 gebouwd is.

4 Adviezen voor de Inboedelverzekering in België

Wij geven je 4 adviezen zodat je zeker goed gedekt wordt door je inboedelverzekering:

 1. Hou de facturen bij de goederen die verzekerd zijn.
 2. Neem een foto's van de facturen zodat ze niet verloren gaan door bv. brand.
 3. Als je waarde objecten bezit, laat deze dan schatten. De expertise is een bewijs van de waarde van deze objecten.
 4. Maak gebruik van het evaluatierooster. Zo loop je niet het risico onderverzekerd te zijn.
 

Het verlies van inboedel kan naast de schade van je gebouw een groot verlies zijn. Met de inboedelverzekering kan je de inhoud van je woning dekken. Ga met Seraphin op zoek en vind de brandverzekering die bij je past.

Auteur van het artikel:

Tanguy Bocquet
Tanguy Bocquet

Verzekeringsexpert bij Seraphin

Getuigenissen

Al meer dan 7000 tevreden klanten

Uitsekend - 4.4 op 5

Google

98% van onze klanten beveelt ons aan na een schadegeval.

Alle beoordelingen

Seraphin

SERAPHIN is de ideale verzekeraar als je geen fan bent van administratie! Dankzij een simulatie verkrijg je snel een voorstel voor 3 verzekeringsproducten met een duidelijke vergelijking. Zonder een papier te !

Agathe P.
Anouk
Apothekeres