Rechtsbijstand Brandverzekering | Simulatie | Seraphin.be
Seraphin
Een offerte verkrijgen

Alles over de Rechtsbijstand van een Brandverzekering

 • check-circle
  Alles over de Brandverzekering
 • check-circle
  Maak een Simulatie voor je woningverzekering

98%van onze klanten beveelt
ons aan na een schadegeval.

Wil je een Rechtsbijstand afsluiten in je Brandverzekering 🏠 ? Seraphin legt uit. Maak een Simulatie en Bereken je Brandverzekering

Benieuwd naar de verschillende waarborgen van een brandverzekering? Wil je weten of een rechtsbijstand noodzakelijk is voor je brandverzekering? Seraphin legt je de brandverzekering uit. Wij helpen je de juiste keuze te maken voor je brandverzekering.

Wil je een simulatie maken voor een brandverzekering? Met Seraphin, jouw digitale makelaar, kan je een simulatie maken voor je brandverzekering online.

Wat is de Rechtsbijstand van een Brandverzekering?

De rechtsbijstand is een optionele waarborg die je kan afsluiten bij je brandverzekering. Ze is dus niet verplicht. Deze waarborg zorgt voor een administratieve en juridische bijstand. Ze zal jouw rechten verdedigen in geval van een proces omtrent een schadegeval met je woning. Zo dekt ze ook de advocaatkosten.

De brandverzekering is al een grote bescherming voor de mogelijke kosten na brand, natuurrampen, waterschade, enz. Echter kan het zijn dat een verzekeringmaatschappij soms een schadevergoeding weigert te betalen of dat iemand anders schade berokkent aan je huis maar weigert te betalen waardoor je verder gaat met een juridische procedure. Hiervoor zal de rechtsbijstand tussenkomen. Ze dekt je voor het bedrag dat noodzakelijk is voor noodzakelijke advies en de juiste afhandeling van de juridische procedure.

Wat wordt gedekt door de Rechtsbijstand van een Brandverzekering?

Elke verzekeringsmaatschappij stelt haar eigen rechtsbijstand samen voor de brandverzekering. Afhankelijk van jouw situatie en noden zal je de juiste rechtsbijstand moeten kiezen. Zo zal de rechtsbijstand voor een eigenaar verschillen van een rechtsbijstand voor een huurder.

Vraag advies een de verzekeringsexperts van Seraphin en vind de juiste rechtsbijstand voor je brandverzekering.

De 3 basisdekkingen van de Rechtsbijstand bij een Brandverzekering

De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden een meer of minder uitgebreide bijstand afhankelijk van het verzekeringsproduct. Je kan dus kiezen voor een basis rechtsbijstand of een uitgebreide rechtsbijstand.

De basis rechtsbijstand dekt meestal:

 • Verhaal van derden: Als de brand bij de buren ook schade toebrengt aan je eigen huis, zal de rechtsbijstand ervoor zorgen dat dat de aansprakelijke tussenkomt voor de schade.
 • Strafrechtelijke verdediging: Als je vervolgd wordt, zal de rechtsbijstand de kosten van de strafrechtelijke verdediging op zich nemen.
 • Verdediging tegen je verzekeringsmaatschappij: Als je verzekeringsmaatschappij een vergoeding weigert te betalen, zal de rechtsbijstand opkomen voor je belangen. In dit geval kies je best voor een onafhankelijke rechtsbijstand.

De meeste verzekeringsmaatschappijen voorzien naast een rechtsbijstand ook hulp voor juridische vragen. Meestal beschikken ze over een nummer waarnaar je kunt bellen voor al je vragen in verband met je woningverzekering. Ze geven eenvoudige uitleg en zullen je doorverwijzen naar de juiste instanties als je meer hulp nodig hebt of ingewikkelde vragen.

De rechtsbijstand zal meestal tussenkomen in der minne. Indien dit niet mogelijk is zal ze de juiste juridische stappen ondernemen. Voor elk schadegeval of elke claim is er een maximumbedrag waarvoor de rechtsbijstand tussenkomt. Weet ook dat je niet gedekt kan worden door een rechtsbijstand voor je brandverzekering als je geen burgerlijke aansprakelijkheid hebt afgesloten voor de woning (eigenaar) of een burgerlijke aansprakelijkheid als huurder.

Heb je meer informatie of advies nodig voor je brandverzekering met rechtsbijstand? Onze adviseurs zijn bereikbaar op 02 808 11 87 of [email protected]

Wat is de uitgebreide Rechtsbijstand van een Brandverzekering?

Wil je zo volledig mogelijk gedekt zijn door de rechtsbijstand van je brandverzekering? In dat geval sluit je beter een uitgebreide rechtsbijstand af. Ze dekt:

 • De juridische kosten ook als jij het proces begint.
 • De bescherming voor een geschil met personeel (poetsvrouw, tuinman, enz.).
 • Juridische hulp als je een geschil hebt met de administratie of fiscale administratie.
 • De rechtsbijstand met hogere interventieplafonds.

Elke verzekeringsmaatschappij bepaalt de maximumbedragen waarvoor ze jou verzekert. Als je de beste verzekering zoekt is het belangrijk te kijken naar de prijs, de maximumbedragen waarvoor je verzekerd bent en de uitgebreidheid van de dekking.

Waarom de Brandverzekering uitbreiden met een Rechtsbijstand?

De rechtsbijstand van een brandverzekering kan je enorme bedragen besparen als je een geschil hebt met je buur, verzekeringsmaatschappij, de eigenaar of huurder. Je kan rekenen op juridisch advies, de hulp van een advocaat naar keuze, enz.

Waarvoor dient de Rechtsbijstand van een Brandverzekering voor een huurder?

De rechtsbijstand voor een huurder kan tussen komen in verscheidene situaties. Stel dat je een geschil hebt over de waarborg met de eigenaar van je appartement. Als de eigenaar weigert de waarborg terug te betalen ondanks dat je altijd tijdig betaald hebt en het appartement in dezelfde staat hebt achtergelaten. In dit geval onderneemt de rechtsbijstand de juiste stappen en dekt ze de noodzakelijke kosten. Ze komt ook tussen voor geschillen met de buren.

4 Voorzorgsmaatregelen voor je een Rechtsbijstand bij de Brandverzekering afsluit

De rechtsbijstand zal enkel efficiënt zijn als je de juiste gegevens doorgeeft aan de verzekeringsmaatschappij. Zorg ervoor dat:

 • Je alle informatie over je woning juist, precies, en volledig invult.
 • De verzekeringsmaatschappij steeds op de hoogte brengt als er iets wijzigt aan je woning (je bouwt een zwembad, een uitbreiding, een garage, enz).
 • Breng je verzekeringsmaatschappij zo snel mogelijk op de hoogte in geval van schade.
 • Vraag advies van de verzekeringsmaatschappij voor je kosten aangaat voor je rechtsbijstand. Zo ben je zeker dat de verzekeringsmaatschappij zal tussenkomen voor het geschil.

Moet ik kiezen voor een Onafhankelijk Rechtsbijstand of een Rechtsbijstand bij mijn Brandverzekering?

Je kan kiezen om een onafhankelijke rechtsbijstand af te sluiten of een rechtsbijstand als optie te nemen in je brandverzekering. De optionele waarborg rechtsbijstand is meestal goedkoper dan een onafhankelijke rechtsbijstand maar als je een geschil hebt met je verzekeraar zal de rechtsbijstand van dezelfde verzekeraar jouw moeten beschermen.

De onafhankelijk rechtsbijstand wordt aangeboden door verzekeringsmaatschappij die gespecialiseerd zijn in rechtsbijstand zoals DAS of Euromex. Twijfel niet ons te contacteren als je meer vragen hebt over deze verzekeringen. Je kan altijd beroep doen op een van onze verzekeringsadviseurs.

 

De rechtsbijstand kan bijkomende kosten vermijden. Ze beschermt jouw belangen als eigenaar of huurder van een woning. Ze verdedigt jouw in geval van een geschil met de verzekeringsmaatschappij, huurder/eigenaar en buren

Auteur van het artikel:

Tanguy Bocquet
Tanguy Bocquet

Verzekeringsexpert bij Seraphin

Getuigenissen

Al meer dan 7000 tevreden klanten

Uitsekend - 4.4 op 5

Google

98% van onze klanten beveelt ons aan na een schadegeval.

Alle beoordelingen

Seraphin

Samuel is een makelaar die eenvoudig en duidelijk alles uitlegt. Zijn werk is professioneel en zeer reactief. Ik ben zeer tevreden. Het online platform is intuïtief.

Agathe P.
Lary
Elektricien