De Verplichte Brandverzekering | Prijs & Simulatie | Seraphin
Seraphin
Een offerte verkrijgen

Is de Brandverzekering verplicht?

  • check-circle
    Alles over de Verplichte Brandverzekering
  • check-circle
    Bereken je Brandverzekering in enkele minuten!

98%van onze klanten beveelt
ons aan na een schadegeval.

Is een Brandverzekering Verplicht šŸ  ? Seraphin legt je de brandverzekeringen uit. Maak een Simulatie en Bereken je Brandverzekering!

Soms kan een brandverzekering verplicht zijn maar niet in alle gevallen. Ze is in elke geval sterk aangeraden voor elke woning. Daarom dat 95% van de Belgen een woningverzekering afsluiten. In dit artikel krijg je meer informatie over de verplichte brandverzekering.

Met Seraphin kan je ook een simulatie maken voor je brandverzekering en de verschillende verzekeraars vergelijken.

Wanneer is de Brandverzekering Verplicht in Belgiƫ?

Een eigenaar die in zijn/haar huis woont is niet verplicht een brandverzekering af te sluiten. Het is wel sterk aangeraden. De bedragen van schade aan je woning kunnen immers hoog oplopen.

Voor huurders en verhuurders is dit soms wel verplicht. Dit is afhankelijk van de regio waarin je woont. Hieronder vind je een tabel die aangeeft of je verplicht bent een brandverzekering af te sluiten als huurder of verhuurder afhankelijk van je regio.

Regio Huurder Verhuurder
Vlaanderen Verplicht Verplicht
Walloniƫ Verplicht Niet verplicht
Brussel Niet verplicht Niet verplicht

In Brussel is het niet verplicht een brandverzekering af te sluiten. De huisbaas kan dit wel vragen in het verzekeringscontract.

In sommige gevallen kan de bank ook vragen om een brandverzekering af te sluiten voor je woning. Als je een woning koopt met een lening wil de bank immers zeker zijn dat je het bedrag kan terug betalen, ook als je de woning verliest in een brand.

Wat is Verplichte Brandverzekering?

De verplichte brandverzekering voor een huurder en verhuurder is verschillend:

De Verplichte Brandverzekering voor een Huurder

De huurder moet in Vlaanderen en Walloniƫ verplicht een brandverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt je voor de huurdersaansprakelijkheid. Als huurder ben je verantwoordelijk de huurwoning in oorspronkelijke staat terug te geven aan de eigenaar. De huurdersaansprakelijkheid dekt de onvrijwillige materiƫle schade aan de woning. Zo zal ze tussen komen voor de schade door brand, water, glasbreuk, enz.

Je kan er zelf voor kiezen je huurdersaansprakelijkheid verder uit te breiden met verschillende optionele waarborgen. Deze zijn niet verplicht maar kunnen je wel beter dekken. Zo heb je de optionele waarborgen:

  • Inboedel: Verzeker ook de inhoud van de woning tegen schade.
  • Rechtsbijstand: Deze waarborg is sterk aangeraden door Seraphin. Ze beschermt jou voor de geschillen in verband met de huurwoning.
  • Diefstal: Bescherm de goederen in je woning voor inbraak.

De Verplichte Brandverzekering voor een Verhuurder

Een verhuurder moet ook het gebouw verzekeren voor brand en waterschade. Het is mogelijk dat je materiƫle schade oploopt aan de woning waarvoor de huurder niet verantwoordelijk kan zijn.

Daarnaast is de verhuurder ook verplicht een burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten voor de woning. Dit dekt de verhuurder voor de lichamelijke schade aan derden door de woning. Dit kunnen voorbijgangers zijn of de huurder van het appartement.

Hoe maak ik een Simulatie voor mijn Verplichte Brandverzekering?

Seraphin biedt als onafhankelijk verzekeringsmakelaar haar diensten aan. Zo kan je online een simulatie maken voor je brandverzekering, maakt niet uit of je huurder, verhuurder of eigenaar bent.

Wij werken samen met verschillende verzekeringsmaatschappijen. Je hoeft enkele de noodzakelijk gegevens in te vullen en wij gaan op zoek naar de beste offerte voor je brandverzekering bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen. Daarnaast kan je profiteren van het onafhankelijk advies van je verzekeringsmakelaar Seraphin.

Niet enkel vinden wij een goedkope brandverzekering van uitstekende kwaliteit. Je kan ook deze brandverzekering volledig online afsluiten en beheren. De handtekening kan zelfs online. Met je persoonlijk account kan je al jouw verzekeringen beheren en schade aangeven bij de verzekeraar.

Wil je ook een vrijblijvende offerte?

Ā 

Als huurder ben je in Vlaanderen en Walloniƫ verplicht een brandverzekering af te sluiten. Je kan een ideale brandverzekering vinden via de website van Seraphin. Probeer het ook en geniet van het advies van een onafhankelijke verzekeringsmakelaar!

Auteur van het artikel:

Tanguy Bocquet
Tanguy Bocquet

Verzekeringsexpert bij Seraphin

Getuigenissen

Al meer dan 7000 tevreden klanten

Uitsekend - 4.4 op 5

Google

98% van onze klanten beveelt ons aan na een schadegeval.

Alle beoordelingen

Seraphin

SERAPHIN is de ideale verzekeraar als je geen fan bent van administratie! Dankzij een simulatie verkrijg je snel een voorstel voor 3 verzekeringsproducten met een duidelijke vergelijking. Zonder een papier te !

Agathe P.
Anouk
Apothekeres