Seraphin
Vraag een offerte

Waar kan ik een Brandverzekering Afsluiten? Seraphin legt uit!

 • check-circle
  Maak een Simulatie en vind je brandverzekering
 • check-circle
  De Verzekeringsmaatschappijen voor een woningverzekering

98%van onze klanten beveelt
ons aan na een schadegeval.

Benieuwd naar de verschillende Verzekeraars op de markt voor een Woningverzekering 🏠 ? Seraphin geeft je meer Informatie

Wil je weten waar je een brandverzekering kan afsluiten? Ben je benieuwd naar de verschillende verzekeraars voor brandverzekeringen? Seraphin geeft je meer uitleg over de aanbieders van een brandverzekering.

Dankzij Seraphin kan je nu van thuis uit je brandverzekering berekenen en afsluiten. Wil je het ook proberen? Maak een simulatie en bereken jouw brandverzekering

Waar een Brandverzekering Afsluiten: Welke verzekeringsmaatschappij moet ik kiezen?

Je kiest een verzekeraar best aan de hand van de brandverzekering die je wil afsluiten. Een brandverzekering bestaat uit verschillende waarborgen. Dit zijn beschermingen tegen een bepaalde risico's. Je kiest een brandverzekering aan de hand van de risico waartegen je jezelf wilt beschermen. Er zijn basiswaarborgen die in alle brandverzekeringen inbegrepen zijn:

 • Brand, explosies en implosies.
 • Schade aan je woning door een voertuig, een dier en zelfs een vliegtuig.
 • Bliksem.
 • Aanslagen.
 • Storm en Hagel.
 • Sneeuwdruk.
 • Natuurrampen.

Daarnaast kan je nog andere optionele waarborgen afsluiten die je brandverzekering verder uitbreiden. Zo heb je:

 • Rook en roet schade.
 • Waterschade.
 • Glasbreuk.
 • Diefstal.
 • Burgerlijke aansprakelijkheid.

In functie van de brandverzekering die jij wilt afsluiten, kan je best een verzekeraar kiezen.

Wie zijn de aanbieders van Brandverzekeringen aan op de Belgische Verzekeringsmarkt?

In België zijn er heel wat verzekeringsmaatschappijen die een brandverzekering aanbieden:

Je kan gemakkelijk de verschillende verzekeringsmaatschappijen door een simulatie te maken.

Benieuwd naar een verzekeraar voor jouw brandverzekering?

Aanbieder Brandverzekering: Wat beïnvloedt de Prijs van mijn Brandverzekering?

De prijs van elke verzekering hangt af van verschillende criteria. Voor een brandverzekering hangt de prijs af van:

 • Het statuut.
 • De waarde van de woning.
 • De optionele waarborgen.
 • De plaats van de woning.

De Prijs van een Brandverzekering: Het statuut

Afhankelijk van je statuut zal de prijs van je brandverzekering verschillen. Ben je eigenaar dan zal je een brandverzekering afsluiten voor het gebouw. Ben je huurder dan zal je enkel een burgerlijke aansprakelijkheid moeten afsluiten als huurder (en mogelijks de inhoud van de woning). Ben je residentiële eigenaar dan zal je beide moeten afsluiten.

De Prijs van een Brandverzekering: De waarde van de woning

De prijs van een brandverzekering hangt natuurlijk af van het bedrag waarvoor je de woning verzekert. Meestal zal de prijs van je brandverzekering gebaseerd worden op basis van de aankoopprijs van de woning. Het is echter belangrijk de wijzigingen aan je woning door te geven aan je verzekeraar. Als je verbouwingen uitvoert aan de woning, kan de waarde immers stijgen. Zorg altijd dat je juist verzekerd bent voor je woning.

Hetzelfde geld ook voor de inboedelverzekering. Het is mogelijks dat je na enkele jaren verschillende spullen hebt aangeschaft waarvan de totale waarde de waarde van de inboedelverzekering overtreft. Breng in dit geval zeker je verzekeringsmaatschappij op de hoogte!

De Prijs van een Brandverzekering: De optionele waarborgen

Het is vanzelfsprekend dat je premie hoger zal liggen als je naast de basiswaarborgen ook nog optionele waarborgen afsluit. Hiervoor zijn er nog andere criteria die mee de prijs bepalen van je brandverzekering:

 • Het aantal personen die worden verzekerd.
 • De ligging van je woning.
 • Het bouwjaar van je woning.
 • De beveiliging van je woning.

Dit maakt het zeer moeilijk een gemiddelde te geven voor de prijs van een woningverzekering aangezien de prijs verschilt afhankelijk van je profiel. Hiervoor kan je best een simulatie maken die de prijs berekent aangepast aan jouw profiel.

De Prijs van een Brandverzekering: De plaats van de woning

Als twee exact dezelfde gebouwen in twee verschillende provinicies zou plaatsen, zal de prijs verschillen. De risico's zijn op sommige plekken immers groter dan andere. Stel je hebt een woning in Oost-Vlaanderen die exact hetzelfde is als een woning in Luxemburg. De prijs van de brandverzekering (en waarschijnlijk ook de woning) zal nog steeds verschillen.

Ben je benieuwd naar de prijs van jouw brandverzekering? Maak een Simulatie en ontdek je premie.

Aanbieder Brandverzekering: Hoe doe ik beroep op mijn Brandverzekering?

Beroep doen op je brandverzekering is zeer eenvoudig met Seraphin. Je kan via je persoonlijk account de schade aangeven. Hiervoor stellen we enkele vragen en zullen we ook vragen voor de foto's van de schade. Wij geven dit door aan de aanbieder van je brandverzekering. Seraphin al je dan op de hoogte houden van het verloop van je schade dossier. Er zijn twee manieren waarop de verzekeringsmaatschappij je zal vergoeden afhankelijk van je verzekeringscontract:

 1. Eerste risico: Als je verzekerd wordt voor een eerste risico, wordt vooraf een maximumbedrag bepaalt waarvoor de verzekeringmaatschappij zal tussenkomen. Indien de schade hoger is dan dit bedrag, zal de verzekeringsmaatschappij tussenkomen voor het maximumbedrag maar niet meer. Stel dat je woning verzekerd is voor 300.000€ en je hebt schade voor 325.000€. Dan zal de verzekeringsmaatschappij je 300.000€ vergoeden. Voor de overige 25.000€ zal je zelf moeten tussenkomen. Weet dat de inboedel van een woning altijd voor een 1ste risico verzekerd wordt.
 2. De evenredigheidsregel: Deze regel wordt enkel toegepast als de verzekerde waarde niet door de verzekeringsmaatschappij geaccepteerd wordt of als je de waarde van je woning niet hebt laten schatten na een verbouwing. Stel dat je een woning hebt verzekerd voor 200.000€. Maar ondertussen heb je een garage bijgebouwd voor 25.000€. Nu breekt er brand uit en je hebt schade voor 30.000€. Dan zal de verzekeringsmaatschappij de schadevergoeding bepalen aan de hand van deze formule. 30.000€ * (200.000€/225.000€) = 26.6666€. Dit wilt zeggen dat je voor 3.334€ zelf moet tussenkomen.
 

Een brandverzekering zoeken kan een lastige taak zijn. Maak gebruik van de simulatie van Seraphin om de juiste brandverzekering te vinden. Let op de prijs maar ook de verschillende waarborgen van je brandverzekering. Daarnaast moet je ook letten op de formule waarmee je vergoeding bepaald wordt: 1ste risico of evenredigheidsregel

Auteur van het artikel:

Tanguy Bocquet
Tanguy Bocquet

Verzekeringsexpert bij Seraphin

Getuigenissen

Al meer dan 7000 tevreden klanten

Uitstekend - 4.4 op 5

Google

98% van onze klanten beveelt ons aan na een schadegeval.

Alle beoordelingen

Seraphin

SERAPHIN is de ideale verzekeraar als je geen fan bent van administratie! Dankzij een simulatie verkrijg je snel een voorstel voor 3 verzekeringsproducten met een duidelijke vergelijking. Zonder een papier te !

Agathe P.
Anouk
Apothekeres