Vrijstelling Brandverzekering 🏠 | Prijs & Offerte | Seraphin.be
Seraphin
Een offerte verkrijgen

Wat is de Vrijstelling van een Brandverzekering?

  • check-circle
    Alles over de Brandverzekering
  • check-circle
    Maak een Simulatie voor je Brandverzekering in 5 minuten!

98%van onze klanten beveelt
ons aan na een schadegeval.

Wat is de Vrijstelling of Franchise van een Brandverzekering 🧯? Seraphin legt het uit. Maak een Simulatie en Bereken je Brandverzekering met Seraphin!

Tijdens je zoektocht naar een brandverzekering ben je alvast de woorden vrijstelling en franchise tegengekomen. In dit artikel legt Seraphin de vrijstelling van een brandverzekering uit zodat jij de juiste keuze kan maken voor je woningverzekering.

Je kan met Seraphin ook een simulatie maken voor je brandverzekering. Zo kan je de prijs en de vrijstelling van je brandverzekering berekenen en vergelijken en de brandverzekering vinden die het best past bij jou en jouw budget!

De Vrijstelling of Franchise van een Brandverzekering

De vrijstelling van een brandverzekering ook wel gekend als de franchise, is een bedrag dat de verzekerde zelf moet betalen voor een schadegeval en waarvoor de verzekeringsmaatschappij niet tussenkomt. Het bedrag van de vrijstelling wordt afgetrokken van het bedrag waarvoor de verzekeringsmaatschappij moet tussenkomen.

Het bedrag van de vrijstelling is gekoppeld aan de ABEX-Index. ABEX of de associatie van Belgische experten is een beroepsvereniging van deskundige en consultants. Zij stellen elke 6 maand de ABEX-index op. Dit is een index voor de evolutie van de prijzen in de bouwsector. Zo is de vrijstelling altijd gelinkt aan de huidige herstellingskosten voor je woning.

Er zijn drie verschillende typen van vrijstellingen:

  • Vast bedrag.
  • Percentage.
  • Engelse Franchise.

De Franchise van een Brandverzekering: Wat is de Franchise met een vast bedrag?

Je kan een brandverzekering afsluiten die een vast bedrag geeft als franchise. Er wordt dan een vast bedrag afgesproken in het verzekeringscontract. Dit bedrag zal niet wijzigen en is onafhankelijk van het bedrag waarvoor de verzekeringsmaatschappij zal tussenkomen.

Stel je franchise ligt vast op 250€. Nu loop je schade op aan je woning voor 1000€. De kosten worden gelukkig gedekt door je brandverzekering. In dit geval zal de verzekeringsmaatschappij jou vergoeden voor 1000€ - 250€ wat neerkomt op 750€. De overige 250€ zal je zelf moeten betalen.

De Vrijstelling van een Brandverzekering: Wat is de franchise met een percentage.

Het kan ook zijn dat je brandverzekering een franchise vastlegt op een bepaald percentage. In dit geval zal je voor elk schadegeval een vrijstelling van een bepaald percentage moeten betalen.

Stel je hebt een franchise die vastligt op 10%. Er is schade aan je woning voor 1000€ die gelukkig gedekt wordt door de verzekeringsmaatschappij. De verzekeraar zal dan tussenkomen voor (90/100)* 1000€ wat neerkomt op 900€. De overige 100€ zal je zelf moeten betalen.

De Vrijstelling van een Brandverzekering: Wat is de Engelse Franchise?

Voor een Engelse franchise wordt er een bepaald bedrag bepaald. Is de schade aan je woning hoger dan dit bedrag, dan zal de verzekeringsmaatschappij tussenkomen. Is de schade aan je woning lager dan dit bedrag, dan zal jij de herstellingskosten zelf moeten betalen.

Stel je Engelse franchise ligt vast op 500€. Je hebt schade aan je woning voor 1000€ die gedekt wordt door de verzekeraar. In dit geval zal de verzekeringsmaatschappij het bedrag volledig betalen. Maar niet veel later heb je weer pech. Er is een raam gebarsten en de herstellingskost is 250€. In dit geval zal jij het bedrag volledig zelf moeten betalen.

Een brandverzekering zonder Franchise

Wil je liever een brandverzekering zonder franchise? Dit is ook mogelijk er zijn enkele verzekeringsmaatschappijen die de optionele waarborg franchise aanbieden. Met deze optionele waarborg hoef je nooit een franchise te betalen voor schade aan je woning. Maar dit reflecteert natuurlijk in de prijs van je brandverzekering.

Hoeveel is de Franchise van mijn Brandverzekering?

Het bedrag van de vrijstelling is gekoppeld aan de ABEX index. Dit wil zeggen dat de waarde van je franchise mee evolueert met de prijzen in de bouwsector. De basisprijs van je vrijstelling kan je altijd terugvinden in de algemene voorwaarden van je brandverzekering.

Er zijn brandverzekeringen die een goedkope franchise aanbieden maar dit resulteert vaak in een hogere premie. Of je hebt brandverzekeringen die zeer goedkoop zijn maar met een zeer hoge franchise.

Soms kan de franchise verschillen afhankelijk van het type schade dat je oploopt. Zo heb je brandverzekeringen die een andere franchise geven voor schade door brand dan voor glasbreuk. Dit wordt altijd vermeldt in je verzekeringscontract.

Wil jij de premie en franchise van jouw brandverzekering berekenen? Maak een simulatie en ontdek meer!

 

De franchise of vrijstelling van een brandverzekering is een vast bedrag dat de verzekerde zelf moet betalen voor elk schadegeval. De rest van de herstellingskosten worden betaald door de verzekeringsmaatschappij. Het is belangrijk de vrijstelling me op te nemen in je vergelijking van brandverzekeringen. Heb je vragen of wil je meer uitleg? Maak gebruik van de expertise van Seraphin en raadpleeg onze verzekeringsadviseurs

Auteur van het artikel:

Tanguy Bocquet
Tanguy Bocquet

Verzekeringsexpert bij Seraphin

Getuigenissen

Al meer dan 7000 tevreden klanten

Uitsekend - 4.4 op 5

Google

98% van onze klanten beveelt ons aan na een schadegeval.

Alle beoordelingen

Seraphin

De prijzen, de reactiviteit en de sympathie zijn een plus punt 👍

Agathe P.
Peter
Metselaar