Hoe vraag ik een Motor Nummerplaat aan ? 🏍️ | Seraphin.be
Seraphin
Een offerte verkrijgen

Alles over de Motor Nummerplaat: Hoe moet ik een Motor Nummerplaat aanvragen ?

 • check-circle
  Alle Informatie over de Inschrijving van je Motor
 • check-circle
  Een Simulatie voor je Motorverzekering

98%van onze klanten beveelt
ons aan na een schadegeval.

Hoe krijg ik een Nummerplaat voor mijn Nieuwe Motor ❔ Hoe vraag ik een Nummerplaat aan voor een Tweedehands Motor ❔ Vind hier Alle Informatie

Je wilt een motornummerplaat aanvragen voor je nieuwe motor? Of wil je weten hoe je de aanvraag voor een nummerplaat van een tweedehands motor uitvoert? Seraphin overloopt met jou de stappen voor een aanvraag tot inschrijving.

In geval van een nieuw motor doet Seraphin, de eerste digitale makelaar van België, dit voor jou. Wij schrijven je motor in en zorgen dat de nummerplaat van je motor de volgende dag thuis geleverd wordt.

Je kan met Seraphin gratis een simulatie maken in minder dan 1 minuut.

 

In dit artikel vind je alle informatie over:

 • Hoe je een nummerplaat moet aanvragen voor je nieuwe motor als je tweedehands motor.
 • Hoe je een aanvraag tot inschrijving moet invullen.
 • De prijs van een motor nummerplaat.
 • Wat je moet doen met de oude nummerplaat van je motor.

Hoe Vraag ik een Nummerplaat Aan voor een Nieuwe Motor ?

Bekijk hieronder de verschillende stappen van een aanvraag tot inschrijving. Ontdek hoe je een nummerplaat krijgt!

1. Bezorg de Aanvraag tot Inschrijving aan je Digitale Verzekeringsmakelaar.

Als je een nummerplaat wilt voor een nieuwe motorfiets, kan Seraphin dit doen voor jou. Je moet enkel de aanvraag tot inschrijving (roos formulier) aan Seraphin bezorgen. De garage waar je de motor kocht, zal jou dit formulier meegeven. Let erop dat de garagist zijn vignet heeft geplakt in de linkeronderhoek. Stuur kopie van dit document online en wij regelen de inschrijving van je motor.

2. Ontvangst van je Nummerplaat en Inschrijvingsbewijs

Eenmaal de aanvraag tot inschrijving is uitgevoerd door je verzekeringsmakelaar of je verzekeraar, zal de nummerplaat en het inschrijvingsbewijs de volgende dag bij jou thuis geleverd worden. De meeste garages laten het ook toe een nummerplaat bij hen te laten leveren.

Er is ook een express service om dezelfde dag nog je nummerplaat te ontvangen. Hiervoor moet je de verzekeringsmakelaar voor 11 u verwittigen zodat deze tijdig de aanvraag tot inschrijving kan uitvoeren. Je zal in de loop van de dag je nummerplaat en inschrijvingsbewijs ontvangen. Let op De aanvraag moet tijdig ingediend worden en je moet een supplement betalen op je inschrijving.

Hoe maak ik een Aanvraag voor een Nummerplaat van een Tweedehands Motor ?

In tegenstelling tot auto's, kan je makelaar geen tweedehandsmotors inschrijven. De DIV staat dit jammer genoeg nog niet toe. Er zijn twee opties om de nummerplaat voor je tweedehands motor aan te vragen.

Optie 1: Je gaat zelf naar de DIV voor de aanvraag van je Motor Nummerplaat

Je kan zelf naar een kantoor van de DIV gaan om je motor in te schrijven. Als je in Brussel woont moet je op voorhand een afspraak maken.. U vindt hier de informatie voor alle andere DIV centra.

Vergeet zeker niet volgende documenten mee te nemen:

 • Je identiteitskaart.
 • Je rijbewijs.
 • De grijze kaart (inschrijvingsbewijs).

Optie 2: Je stuurt de Aanvraag voor je Motor Nummerplaat per Post

Je kan ook een aanvraag tot inschrijving opsturen per post naar een kantoor van de DIV. Hierbij moet je ook een kopie van het gelijkvormigheidsattest, en je identiteitskaart voorzien. Dit zijn de adressen van de verschillende DIV centra.

Let er op dat je aanvraag tot inschrijving voorzien is van de vignet van je verzekeraar. De aanvraag tot inschrijving per post zal iets langer duren dan wanneer je zelf naar de DIV gaat. Voor de verwerking van het attest en het ontvangen van de nummerplaat moet je ongeveer op 2 tot 3 weken rekenen.

Wat doe ik met de oude Nummerplaat van mijn Motor

Wanneer je de motor verkoopt, mag je zeker niet vergeten de nummerplaat van je motor te halen. Wanneer je geen andere motor meer neemt of je gaat een nieuwe nummerplaat aanvragen. Dan zal je de nummerplaat terug moeten bezorgen bij de DIV.

Dit kan je eenvoudig doen door naar een kantoor van Bpost te gaan en je nummerplaat in te leveren. Zij zullen dit aan de DIV bezorgen. U zal later via Bpost een schrappingsattest ontvangen. U kan natuurlijk ook zelf naar de DIV gaan en je nummerplaat binnenbrengen. Ze zal dan later een schrappingsattest bezorgen via de post.

Gepersonaliseerde Nummerplaat voor een Motor: Welke Nummerplaat is nog Beschikbaar ?

U bent op zoek naar een gepersonaliseerde nummerplaat voor je motor ? Dit is mogelijk. Je kan hiervoor contact opnemen met je digitale makelaar Seraphin.

Als je meer informatie wenst over een gepersonaliseerde nummerplaat voor je motor, vind je die hier op de site van de belgische overheid. Hier controleer je welke nummerplaten nog beschikbaar zijn.

De Nummerplaat voor mijn Motor is aangevraagd

Eenmaal de nummerplaat van je motor is aangevraagd, ontvang je de nummerplaat en het inschrijvingsbewijs de volgende dag per post.

Waarvoor dient de Grijze Kaart

De grijze kaart of het inschrijvingsbewijs is het bewijs dat je voertuig ingeschreven is. Zorg ervoor dat je altijd je grijze kaart bij hebt als je met de motor op de openbare weg gaat. Het is verboden te rijden zonder inschrijvingsbewijs!

Wat Kost een Nummerplaat voor een Motor

Een nummerplaat kost 30€. Dit bedrag zal je aan de postbode van Bpost moeten betalen wanneer je de nummerplaat in ontvangst neemt. LET OP: Deze betaling kan enkel in cash uitgevoerd worden. Het is niet mogelijk deze betaling uit te voeren per overschrijving.

Reken op 80€ als je dezelfde dag nog je nummerplaat laat bezorgen.

Wat moet ik doen als ik mijn Nummerplaat Verlies of na Diefstal

Bij verlies of diefstal van de motor nummerplaat moet u dit melden bij de politie. Je krijgt van de politie een attest dat je onvrijwillig niet meer in bezit bent van je nummerplaat. De nummerplaat gaat geseind worden en wordt automatisch geschrapt uit het voertuigenregister. Bewaar het attest van de politie tot je via de post een schrappingsattest ontvangt van de DIV.

Breng vervolgens je verzekeringsmakelaar op de hoogte. Deze gaat je een nieuwe aanvraag tot inschrijving voorzien met een vignet dat je verzekerd bent. Met deze nieuwe aanvraag tot inschrijving kan je naar de DIV gaan om een nieuwe nummerplaat aan te vragen.

Vergeet niet het attest van de politie mee te nemen om te verklaren waarom je een nieuwe nummerplaat aanvraagt voor je motor. Als je nieuwe aanvraag tot inschrijving is gebeurd, zal je net zoals een gewone inschrijving je grijze kaart en je nummerplaat per post ontvangen.

 

Met Seraphin als makelaar kan je eenvoudig een motor nummerplaat aanvragen. Als je een nieuwe motor verzekert bij Seraphin, hoef je zelf niets te doen voor de inschrijving van je motor. Als je een tweedehands motor verzekert bij Seraphin, zullen we je uitleggen hoe je zelf je motor kan inschrijven en zal je van de juiste documenten voorzien worden

Auteur van het artikel:

Andreas Stryckers
Andreas Stryckers

Verzekeringsexpert

Getuigenissen

Al meer dan 7000 tevreden klanten

Uitsekend - 4.4 op 5

Google

98% van onze klanten beveelt ons aan na een schadegeval.

Alle beoordelingen

Seraphin

Zeer reactieve maatschappij, snelle behandeling van de dossiers. Ik verplaats me enkel met een motor. Ik beveel deze verzekeringsmaatschappij sterk aan. Zeer tevreden van hun diensten. Bedankt aan alle medewerkers !

Agathe P.
Viktor
Metselaar